Localizare- Mic istoric- Administratie- Economie- Utilitati

Comuna Brebu este administrată de un primar (Dr.Ing, fost ofiter M.Ap.N si M.A.I) și un consiliu local majoritar PNL. Exista utilitati precum apa curenta, gaze si sistem de canalizare, drumuri comunale asfaltate aproape in totalitate, realizari ale primarilor succesivi: Catalin Ionescu, Dumitru Comanita si Ungureanu Adrian. In comuna exista o fabrica de confectii, doua supermarket- uri, un magazin Est Bike (distribuitor de motociclete, ATV, scutere, snowmobile, echipamente, piese si accesorii dedicate, centru de inchiriere vehicule de agrement, service moto si atv, Hotel ATV), depozite de materiale de constructii, biserici ortodoxe, o farmacie Catena si una Farmaline (uz uman), una veterinara, pensiuni turistice, asistenta medicala si stomatologica asigurata prin medici de familie si medici specialisti in cadrul unui Dispensar Medical, un post rural al Politiei Nationale Romane si unul al Politiei Locale Brebu, un oficiu local al Postei Romane, o mercerie (Decore Special - mercerie si atelier handmade), etc. De asemenea brebenii beneficiaza de acces la internet de mare viteza furnizat de diferite firme. Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Brebu era de 7.103 locuitori (Wikipedia).

Comuna este situata la aproximativ 100 km de Bucuresti, 40 km de Ploiesti, 5 km de Campina (limitele localitatilor). Este străbătută de șoseaua județeană DJ214, care o leagă spre sud de Câmpina și Telega, și spre est de Pietriceaua- Aluniș- Slanic Prahova. Spre vest se ajunge la Lunca Mare- Valea Doftanei. Este asezata pe un platou lung de 10km si lat intre 500 m si 2,5 km, pe malul stang al raului Doftana si la 4 km de confluenta cu raul Prahova. Are in componenta 4 sate: Brebu Mânăstirei (reședința), Brebu Megieșesc, Pietriceaua și Podu-Cheii. Conform ,,Monografie- Brebu Prahova"- 2002, autor Ioan Gratie, Brebu in intregul lui este un loc de odihna, un ansamblu estetic natural cu adevarate monumente ale naturii precum: lacul si parcul de pe latura de S-E a acestuia, Izvorul Baile Brebu(,,La Saramura"), Valea Maluroasei cu Valcelul Saramurilor si Coltii Maluroasei, Valea Lupei, Cheile Brebului.

De asemenea Brebu a fost mica statiune balneo-climaterica. In 1870, Dr. Carol Davila(1828-1884) realizand importanta balneara a izvorului de apa minerala il capteaza in patru bazine mari. Dupa primul razboi mondial importanta statiunii decade, cedand locul Comunei Breaza (care nu are peisajul, obiectivele turistice si nici posibilitatile de stabilimente balneare ale Brebului). Tot in jurul anului 1870 Domnitorul (principele) Carol I de Hohenzollern viziteaza Casa Domneasca.

(Proclamarea Regatului României-14 martie 1881; Ceremonia de încoronare a lui Carol I a avut loc pe 10 mai 1881.)

In vara anului 1908 Brebu l-a gazduit pe Stefan Luchian, membru post-mortem al Academiei Romane, ocazie ce i-a oferit prilejul sa picteze, transportat cu caruta, mai multe tablouri din care numai o parte au fost expuse la Ateneul Roman. Desi nascut in Botosani (vezi mai multe pe Wikipedia) din tata ofiter de graniceri (!) Primaria Brebu considera in anul 2021 ca bustul acestuia merita un loc in fata cladirii pe considerentele expuse mai sus.

Festivalurile Sportului si Culturii, Festivalul de Creatie si Recreatie, Festivalurile Dulcetii

- traditii unice pe tara-

Festivalurile Sportului si Culturii Brebu

  Profesorul Neculai Dragan a fost initiatorul acestor manifestari sportive si culturale de masa (incepand cu anul 1997) la care au participat de fiecare data sute de persoane de toate varstele si ocupatiile, de la elevi la pensionari (brebeanul Vasile "Jim" Tirboiu fiind prezent aproape an de an in finala concursurilor de tenis de masa), predand stafeta d-nei profesor Mirela Dumitrache (membru in toate comitetele de organizare, inclusiv la Festivalul International din 2003). Doamna profesor a fost sustinatoare si organizatoare din 2006 a acestor manifestari sportive pana cel putin in anul 2014 (ultimele imagini gasite; conform unor surse locale pana la pensionare).

  Neculai Dragan a fost sprijinit de Federatia Romana Sportul Pentru Toti, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport, Directiunea Scolii Gimnaziale "Matei Basarab", Fundatia pentru Cultura- Sport- Turism "Matei Basarab"(al carei fondator a fost), Primariile din Brebu si Campina precum si de numerosi prieteni brebeni si sponsori atat locali cat si din alte orase: Campina, Timisoara.

  Brebenii au fost gazda primului Festival International organizat in Romania ,,Balkan Rural Sport" 2003 (participanti din Serbia, Muntenegru si delegatii ale tuturor minoritatilor etnice din tara noastra) astfel au putut vedea in premiera pe Stadionul Comunal salturi din elicopter militar ale parasutistilor, deltaplanoristi, cascadori profesionisti cu numere de exceptie, demonstratii de Judo si Karate de inalt nivel, programul de gimnastica acrobatica unic pe tara creat de prof.Neculai Dragan intitulat ,,Indemanare si Creativitate pe Cilindri si Catalige" care a fost prezentat si la alte festivaluri similare din Corbeanca, Bucuresti, Festivalul International Etni Fair Play Valenii de Munte 2005, programe culturale, recitaluri ale unor mari artisti romani, etc.

Tricoul oficial al Festivalurilor Sportului si Culturii Brebu 1997- 2002... manifestari de masa, cu sute de participanti de toate varstele! Mens sana in corpore sano!

Tricoul oficial al Festivalurilor Sportului si Culturii Brebu 1997- 2002... manifestari de masa, cu sute de participanti de toate varstele! Mens sana in corpore sano!

Festival al Dulcetii

  Initiatorul acestei manifestari a fost dl. primar Comanita Dumitru, prima editie fiind organizata in august 2011, apoi gospodinele brebence au avut ocazia sa isi expuna produsele an de an. Trecand timpul, vestea ca la Brebu gasesti ce nu ai mai vazut si gustat s-a ajuns ca aceasta manifestare sa aiba vizitatori din toate localitatile invecinate, din judet sau chiar din Bucuresti, Ploiesti, Sinaia.

Festivalul Dulcetii- Editia a VII-a (2017) a fost marcata de prezenta liderilor nationali P.N.L!

Festivalul de Creatie si Recreatie

Caminul Cultural al Comunei Brebu

( cladirea veche )

Spectacolul este din cadrul Festivalului International ,,Balkan Rural Sport

Spectacolul este din cadrul Festivalului International ,,Balkan Rural Sport"- 2003.

,,...Era un bemol acolo!"

  Conform ,,Monografie- Comuna Brebu" redactata final de nepotul d-lui invatator Ioan Gratie, ,,Directorii Caminului Cultural (Aurelian Penes, Ion Duta, C. Musat, Gogu Stanulescu, Ion Radu, T. Angheluta, V. Dumitrescu, Ion Seuleanu, Neculai Dragan, M. Dobos) au adus pe scena Caminului Cultural trupe de teatru din Bucuresti, Ploiesti, Cluj, Constanta, Pitesti, actori cunoscuti ca: Stroie, Tomazian, Horia Serbanescu, cantareti ca: Angela Moldovan, Maria Pietraru, Dan Spataru, Tudor Gheorghe, Mircea Vintila, Orchestra Simfonica de la Filarmonica ,,Paul Constantinescu" Ploiesti dirijata de Horia Andreescu(concert in incinta Casei Domnesti;,,...Era un bemol acolo!" a ramas in memoria unor spectatori), etc...

Spectacolul este din cadrul Festivalului International ,,Balkan Rural Sport

Spectacolul este din cadrul Festivalului International ,,Balkan Rural Sport"- 2003.

Brebu vazut de altii

De la ,,brebenei", Biserica, Scoala la... baza sportiva scolara- singurele filmari gasite.

( sala de sport -12:12 primul videoclip)

Reportaj fara drepturi de autor la data preluarii- YouTube.

Biserica cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril din incinta Casei Domnesti ,,Matei Basarab

Biserica cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril din incinta Casei Domnesti ,,Matei Basarab" - foto Wikipedia

Reportaj fara drepturi de autor la data preluarii- YouTube.

Comuna este infratita cu doua localitati din Polonia- Jablonka si Republica Moldova- Parcova.

Comuna este infratita cu doua localitati din Polonia- Jablonka si Republica Moldova- Parcova.

Mai multe informatii gasiti in link-urile de mai jos

  Website-ul Primariei Brebu, http://www.brebuprahova.eu/, a fost creat de catre ISIS M3 & Adrian Ungureanu. (De fapt autorul- coordonator al crearii paginii este Dl. Liviu Ciudin de la ISIS Campina, dar nu avem ce face, initiativa a fost a D-lui Ungureanu.)

Pagina Facebook a Primariei https://www.facebook.com/primariabrebuprahova/ (Aceasta pagina este privita ca si cand ar fi una privata, administratorii blocand numeroase conturi ale brebenilor care sunt de alta culoare politica... de exemplu Horia Florin Dragan, s.a- poti vedea, dar nu poti posta sau comenta !!!)

Primaria Brebu Prahova- A fost construita in anul 1935, conform ,,Monografie Brebu Prahova

Primaria Brebu Prahova- A fost construita in anul 1935, conform ,,Monografie Brebu Prahova" de Ioan Gratie.

©2018- 2022 Horia Florin Dragan