Ziua Sportului si Culturii Brebu

20 octombrie 2002

Despre festival

  Din pacate a fost o editie la care nu am putut fi prezent, nu imi amintesc sa fi fost prezenta sora mea, iar mama este destul de in varsta si nu isi mai aminteste. Daca as fi putut sa o gasesc pe Doamna Profesor Mirela Dumitrache (membru in staff-ul fiecarei manifestari) sau sa discut cu domnul primar din acea perioada in mod sigur as fi putut sa va si prezint date concrete despre actiune: numar de participanti, sponsori, etc.

  Din fericire, insa, va pot prezenta cateva imagini de la competitiile sportive. Fotografiile mi-au fost trimise pe email-ul pus la dispozitie in pagina Contact de catre un participant la festival care a dorit sa ramana anonim, departe fizic de Brebu, dar cu sufletul mereu aproape! 

  Datorita dansului aceasta manifestare sportiva de masa nu va fi uitata!

  Veti rememora sporturi precum crosul pe sosea, fotbalul (pe stadionul comunal), tenis de masa, dar si demonstratii de badminton facute de jucatori profesionisti sau deja celebrul numar de gimnastica unic pe tara ,,Indemanare si creativitate pe cilindri si catalige" conceput de prof. Dragan si executat de generatii intregi de elevi sau fosti elevi.

  Sa nu uitam si publicul, din imagini reiesind bucuria participarii, efortul, dar si reunirea pentru scurt timp a unor prieteni pe care viata i-a dus pe cai separate.

  In fotografii am remarcat prezenta doamnei Aurelia Suciu, acelasi om indragostit de sport si de brebeni, la aceea vreme Secretar General al F.R.S.P.T, precum si profesori de sport din cadrul Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Prahova, domnul profesor Catalin Ionescu (probabil primarul din acea perioada, nu imi amintesc) si domnul Jean Stambolgiu Director Adjunct al directiei sus mentionate. Pot specula doar ca s-a vrut a fi o continuare a traditiei, dar in acelasi timp si o repetitie generala pentru urmatoarea actiune de anul viitor: ,,Festivalul International Etno Fair- Play Balkan Rural Sport"- 11-14 septembrie 2003, o grandioasa actiune de sport si cultura din istoria Festivalurilor Sportului si Culturii Brebu! 

Evidente contabile Fundatia Pentru Cultura Sport, Turism ,,Matei Basarab" Brebu

Festivalul a avut un buget total de 3. 700. 000 lei vechi asigurat din:

- cotizatii membrii Fundatiei Pentru Cultura, Sport, Turism ,,Matei Basarab" Brebu >2. 050. 000 lei;

- sponsorizari societati comerciale si persoane fizice> 1. 650. 000 lei;

Asa cum a afirmat la un moment dat Secretarul Federatiei Romane Sportul Pentru Toti la Brebu se pot organiza manifestari sportive indiferent de anotimp, infrastructura existenta asigurand un minim de dotari necesare pentru orice eveniment.

Pentru activitatea desfasurata de-a lungul timpului, UNESCO a acordat in decembrie 1992, Medalia si Diploma de Onoare pentru merite deosebite in educatie fizica si sport, Doamnei Aurelia Suciu, Secretar General F.R.S.P.T.

Despre festival si nu numai...

  Imaginile pe care le veti vedea reflecta un Brebu asa cum nu mai arata acum, ma refer la infrastructura. Sincer, pe mine nu ma prea intereseaza cum arata. Probabil asa erau vremurile atunci, grele, iar bugetul primariei probabil ca era mic. Pentru unii nu conteaza aspectul material, palpabil, care sa aduca renume comunei asa cum s-a exprimat peste ani o persoana razbunatoare, materialista si dictatoriala ajunsa intr-o functie publica si careia nu ii pasa, sau nu constientizeaza faptul ca exista in fiecare om si o latura spirituala care nu trebuie uitata sau neglijata: istoria comunei, biserica, sportul, distractia tinerilor (in anul 2019 inca nu exista o discoteca sau o cafenea unde sa isi petreaca weekend-ul).

  Pe fostele glorii (literare, sportive, artistice, economice) ale comunei care nu pot reactiona acum pentru ca sunt in ceruri, le asigur ca inca sunt oameni in viata care nu au uitat ca ele au pus Brebu pe harta tarii!!! Inca exista tineri sportivi brebeni de inalta performanta si de nivel european sau mondial carora le sunt publicate victoriile, dar si originea brebeana. Ei continua traditia! Nu tot trece prin stomac sau pe drumuri si trotuare asfaltate, parcuri cu o arhitectura intalnita mai peste tot, etc...

  Inchei aceasta parte subiectiva aducandu-va aminte ca ,,Miscarea este viata, iar viata este miscare!".

    Va reamintesc ca tot ceea ce veti vedea in sala de sport ,,Prof. Neculai Dragan" nu mai exista, sala este scoasa din circuitul de invatamant de ani buni , nu-i mai poarta numele, iar statuia a fost demolata in vara anului 2018, dupa 10 ani de la inaugurare!

  Intrebati-va dumneavoastra pe cine deranja bustul si oare de ce nu s-au facut investitii pentru intretinerea salii atatia ani! Cum bine zicea pe Facebook intr-un comentariu o doamna: ,,Oare cate cereri de finantare din partea directorului Scolii Gimnaziale ,,Matei Basarab", domnul profesor Codarcea Viorel catre domnul primar Dr.Ing.Col(r) M.AP.N & M.A.I Ungureanu Adrian au fost facute, sau catre Ministerul Educatiei Nationale ori sponsori si refuzate?!?". Nu stiu, poate ca voi intreba. Astept sa vad ce se intampla sub noua conducere a scolii (din anul 2020).

Vizionare placuta!

NB! In anul 2002 nu aveam asfalt dar aveam copaci in centrul comunei, competitori, in anul 2020 avem asfalt, chiar si trotuare dar nu mai avem pic de umbra sau competitii! Asa este la noi, la romani! Progresul cere sacrificii...

Din evidentele Fundatiei ar fi trebuit sa aiba loc si un minirecital Ducu Bertzi. Emotionant a fost momentul din 2019, atunci cand o doamna din Brebu care si-a recunoscut fratele decedat tragic si prematur mi-a cerut permisiunea de a obtine fotografia respectiva. Intamplarea asta ma face sa incerc sa pastrez online acest website!

Prof.Dragan, Dl.Stambolgiu si Dna. Suciu pregatind startul intrecerii de cros pe sosea
Fosta glorie a atletismului brebean, membru al Centrului Atletic Brebu, dupa multi ani la start!
Sosirea alergatorilor
Sosirea alergatorilor- probabil castigatorul...
Deh, ce sa-i faci...Varsta isi spune cuvantul asupra unui campion!
O parte a staff-ului gandind si discutand...
...Prof. Dragan: la concursul de tenis de masa!!!
,,Artistii" de la cilindri si catalige- generatii amestecate.
Badminton
Fotbal in toata regula: arbitri, tricouri, etc...
Spectatori
Jucator de badminton
Tenis de masa, probabil sora mea...pacat de ratarea momentului.
Tenis de masa
Tenis de masa
Badminton
Badminton
O fotografie cat 1 000 de cuvinte!!!
Badminton
Badminton

,,Unire- n cuget si-n simtiri"

Brebu 30 noiembrie 2002

Manifestare cultural- artistica si sportiva

De data aceasta bugetul a fost de 8. 300. 000 lei si a fost asigurat de Caminul Cultural si din banii obtinuti la ,,Tombola Culturii".

Invitat de onoare a fost acelasi campinean cu suflet mare, actorul Eusebiu Stefanescu.

Reamintesc aici ca in anul 1997 S.C ,,LAROMET" S.A Bucuresti ( aproximativ 236 de persoane x 5 volume) a donat Fundatiei Pentru Cultura, Sport Turism ,,Matei Basarab" Brebu un numar de 1 779 volume carte- literatura diversa care au fost predate pe baza de inventar inregistrat la data de 16.03.1997 Bibliotecii Comunale Brebu.

©2018- 2022 Horia Florin Dragan